Hoe bestrijd je rouwvliegjes

rouwvliegjes

Er zijn niet veel mensen die van vliegjes houden. Ze brommen rond je hoofd, sommige vliegen kunnen gemeen steken en met een beetje pech verwoesten ze je gewassen, planten en bloemen. Tot de laatste categorie behoren de zogenoemde rouwvliegjes. Rouwvliegen kunnen binnenshuis een hoop schade berokkenen, omdat ze plantjes en bloemen aanvreten. Rouwvliegjes bestrijden door een aantal maatregelen te nemen, is dan ook nodig om de situatie in de hand te kunnen houden. Doe je niks, dan verspreiden deze vliegjes zich als een lopend vuurtje en neemt de overlast alleen maar toe. Lees nel onze tips om de overlast van rouwvliegen tot een minimum terug te brengen!

Weet wat rouwvliegen zijn

Voordat je rouwvliegjes wilt gaan bestrijden, moet je goed in beeld hebben wat dit voor soort vliegjes zijn. Het gaat om vliegjes die een lichtbruine kleur hebben en het voornamelijk hebben voorzien op de bladeren van plantjes en bloemen in je huis. Een vrouwtjesvlieg legt per ronde een paar honderd eitjes, die na het uitkomen zichzelf ook weer snel kunnen voortplanten. Als je weet of je elf rouwvliegen in huis hebt, kun je in actie komen en iets tegen dit vervelende fenomeen doen. Er zijn gelukkig verschillende truckjes die helpen om deze beestjes aan te pakken!

rouwvliegjes

Maak gebruik van nieuwe potgrond in je plantenbakjes

Als je thuis al eerdere gebruikte potgrond uit een open zak in je plantenbakjes stopt, kunnen daar kleine beestjes en ongedierte in zitten. Rouwvliegen zijn hier helaas dol op en worden dan aangetrokken en gaan je planten en bloemen aanvreten. Gebruik daarom altijd nieuwe potgrond als je plantjes en bloemen in huis haalt en gaat planten.

Haal dode blaadjes direct van je planten af

De geur van rotte plantenblaadjes vinden rouwvliegen lekker en trekt hen aan. Als je dode blaadjes ziet, moet je die dan ook snel verwijderen. Zo blijven rouwvliegen op afstand!

Is de grond te nat? Dan ga je zelf ook nat!

Van belang bij de strijd tegen rouwvliegen is ook het voorkomen van een te natte potgrond. Als de grond waar je plantjes en/of bloemen in groeien te vochtig is, trekt dat vliegjes en andere insecten aan. Zeker de rouwvlieg is gek op nattigheid. Laat plantenwater daarom goed wegzakken!