Hoe vochtproblemen voorkomen bij een nieuwe vloer?
Is jouw huidige vloer inmiddels aan vervanging toe? En komt dat doordat jouw huis veel last heeft van vochtproblemen die uiteindelijk voor schade heeft gezorgd? Dan wil jij natuurlijk niets liever dan voorkomen dat de vochtproblemen jouw nieuwe vloer gaan aantasten. Zeker wanneer je een relatief dure vloer op het oog hebt. Om jouw nieuwe vloer in topconditie te houden, vertellen wij je in dit artikel graag hoe je schade door vochtproblemen kunt voorkomen. Lees snel verder en geniet binnenkort van een schitterende nieuwe vloer in huis!
Welke schade richt vochtproblemen aan?
Het zal je hoogstwaarschijnlijk niet verbazen maar vochtproblemen in huis is een steeds groter probleem in Nederland. Dit komt voornamelijk doordat woningen steeds vaker geïsoleerd worden, maar men tegelijkertijd vergeet om goed te ventileren. Hierdoor blijft vocht langer in huis hangen wat op de lange termijn zorgt voor schimmelvorming. Iets dat niet alleen gevaarlijk is voor de gezondheid van jezelf, maar ook veel schade in huis kan veroorzaken. Een goed voorbeeld hiervan is het kromtrekken en verkleuren van lamelparket of laminaatvloeren.
Van kromtrekken is sprake wanneer de planken vervormen door veranderingen in de luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat planken gaan losliggen en verschuiven wat voor gevaarlijke situaties in huis kan zorgen. We spreken van verkleuring wanneer de kleur van de desbetreffende vloer vervaagt of donkerder wordt door blootstelling aan vocht. Zie jij dat jouw vloer er opeens anders uitziet dan vroeger? Dan is de kans ontzettend groot dat jij te maken hebt met vochtproblemen.
Vochtproblemen voorkomen in huis
Gelukkig zijn er enkele stappen die je kan nemen om vochtproblemen in jouw huis te voorkomen. Hieronder vertellen we graag welke stappen dit zijn:
- Controleer de ondergrond van jouw huis grondig op tekenen van waterschade voordat je een nieuwe vloer gaat leggen. Als er tekenen van waterschade zijn, moet je deze allereerst herstellen voordat je jouw nieuwe vloer kunt leggen. In de bouwmarkt zijn diverse middelen te krijgen waarmee jij de ondergrond weer in oude glorie kunt herstellen.
- Wanneer je in het verleden waterschade hebt gehad, dan doe je er verstandig aan om de ondergrond te voorzien van een goede ondervloer. Dit voegt een extra laag bescherming tegen vocht toe wat ten goede komt van jouw nieuwe vloer. Zorg ervoor dat je altijd een ondervloer kiest dat geschikt is voor het type vloer dat je wilt leggen en jouw woonsituatie. Twijfel je hierover? Neem dan zeker eens contact op met een vloerenspecialist voor passend advies op maat.
- Zorg ten alle tijden voor goede ventilatie in de ruimte waar de nieuwe vloer wordt gelegd, want overtollige vochtigheid kan vochtproblemen veroorzaken. Dit kan gemakkelijk worden gedaan door een ventilator in de kamer te installeren, of de ramen en deuren te openen zodat frisse lucht kan circuleren.
- Ten slotte is het te adviseren om jouw vloeren regelmatig te controleren op tekenen van vochtschade. Let hierbij op kromtrekken, verkleuring of schimmelgroei. Als je één van deze problemen opmerkt moet je direct actie ondernemen om verdere schade te voorkomen.
Door bovenstaande stappen te volgen, kan je ervoor zorgen dat jouw nieuwe vloer veilig is voor vochtproblemen en jarenlang meegaat. Met een beetje moeite en onderhoud kan je zorgeloos genieten van prachtige vloeren in jouw huis. Veel succes!