Nuttig om te weten over houtpallets
Dit artikel gaat houtpallets, ook wel aangeduid met pelletkorrels. We gaan daarbij in op de volgende vragen. Wat zijn dat en waar gebruik je ze voor? Wat zijn hun voor- en nadelen?
Wat zijn houtpallets
Het woord pelletkorrel is eigenlijk dubbelop. Pellet is een ander woord korrel. We praten hier over pellets die voor huisverwarming worden gebruikt. Die worden van houtresten gemaakt. Daarom de naam houtpellets. Voor het maken van houtpellets worden houtafval en zaagsel met grote druk samengeperst. Je kunt pellets in verschillende kleuren tegenkomen. Die zeggen niet per se iets over de kwaliteit, maar over de gebruikte houtsoort en daarmee de brandkarakteristieken. Een donkere kleur komt van houtsoorten als eikenhout. Verhoudingsgewijs branden ze minder fel en beter. Een lichtere kleur komt van houtsoorten als dennenhout. Deze pellets branden sneller en het rendement is lager. Zoals gezegd, worden pellets voor verwarming gebruikt. Dat kan met een kachel die in te verwarmen ruimte staat of met een ketel, die een gasketel vervangt in een CV-installatie. Die pelletkachel/-ketel is speciaal voor het verbranden van pellets.
Voor- en nadelen van houtpellets
Doordat hun vorm vast is en de samenstelling homogeen, is het verbrandingsproces goed beheersbaar en is het rendement hoog. Wel is op basis van het gewicht de hoeveelheid energie die bij verbranding van pellets vrijkomt lager dan van steenkool en stookolie. Die is echter hoger dan van houtblokken. De prijzen van houtpallets blijven redelijk constant. Dat kan je niet zeggen van de olie- en dus ook de aardgasprijzen. Houtpellets zijn eenvoudig op te slaan en zijn schoon. Houtblokken zijn in dat opzicht veeleisender. De pellets worden gemaakt van afvalproducten en er worden niet speciaal bomen voor gekapt. Ze zijn CO2-neutraal als er nieuwe bomen worden aangeplant. De hoeveelheid CO2 die bij de verbranding van houtpellets vrijkomt, wordt dan weer opgenomen door die nieuwe aanplant. Er komt fijnstof, dat schadelijk is voor onze gezondheid, vrij bij houtverbranding en dus ook bij die van pellets. Echter in het laatste geval in mindere mate dan bij houtblokken.