Waarom is mijn cv-ketel zo snel stuk?
Wanneer de cv-ketel stuk is, is het behoorlijk vervelend. Je zult geen warm water thuis hebben, wat in de winter absoluut niet prettig is. Wanneer de cv-ketel stuk is heb je de hulp van een loodgieter nodig. Een cv-ketel meldt niet vooraf dat het stuk gaat, daarom is het belangrijk dat de cv-ketel regelmatig onderhouden wordt. Een ervaren loodgieter kan precies zeggen wat de oorzaak is van de kapotte cv-ketel en deze meteen herstellen. Hier zijn er enkele reden opgesomd, waarom jouw cv-ketel snel stuk gaat.
1. De levensduur van de cv-ketel
Een cv-ketel kan gemiddeld 12 tot 15 jaren jou en jouw gezin voorzien van warm water. Wanneer de cv-ketel ouder dan 12 jaren is, zul je de storingen beginnen te merken. Komen de storingen herhaaldelijk voor, dan is het tijd om de cv-ketel te vervangen. Een nieuwe ketel is zuiniger en het bespaart je de reparatiekosten die je iedere keer moet maken.
2. Geen regelmatige onderhoud
Een cv-ketel moet onderhouden worden. Het maakt niet uit of je pas een nieuwe cv-ketel hebt gekocht. Elke ketel moet minimaal 1 keer per 2 maanden een onderhoudsbeurt krijgen. Voor cv-ketel onderhoud kun je bij de professionele loodgieter terecht. Zij zullen samen met je nagaan welk pakket past binnen jouw budget en ook goed is voor de cv-ketel. Wanneer je de cv-ketel niet regelmatig laat onderhouden kan het snel stuk en je gaat dieper in de je portemonnee.
3. Lekkages door kapotte componenten
Door verschillende problemen kan de ketel water lekken. Het zal afhangen van waar het water lekt om de oorzaak te bepalen. Probeer echter nooit zelf een lekkende cv-ketel te repareren. Roep altijd een loodgieter. De meest voorkomende oorzaak is een kapotte interne component, zoals een pompafdichting of drukventiel. Als het lek uit de drukklep komt, kan het zijn dat de keteldruk te hoog is. Als het uit de pompafdichting komt, is het mogelijk versleten en moet het worden vervangen.
4. Tempratuur onder de nul
Bij temperaturen onder nul kan het stilstaand water in de ketel en leidingen bevroren worden. Op de ketel bevindt zich een onderdeel genaamd de condensaatleiding dat stoom en condensatie uit het apparaat verwijdert. Als de condensaatpijp bevriest, wordt de uitlaat gesloten, waardoor de ketel stopt met werken. Een loodgieter kan je deze leidingen op professionele wijze ontdooien en meteen isoleren. Leidingen die niet geïsoleerd zijn raken geblokkeerd bij lage tempraturen.
5. De ketel stond een lange tijd stil
Het is normaal dat een cv-ketel op gas niet meer wilt werken, nadat het voor een lange periode uitgeschakeld was. Dit ontstaat door het gebrek aan gas in de leidingen van de ketel. Het beste wat je hiertegen kunt doen is, ontluchten. Het is ook mogelijk dat de waterpomp geblokkeerde is en de filters verstopt is. Een cv-ketel die niet regelmatig gebruikt wordt, wordt ook niet onderhouden. Daarom is onderhoud van de ketel ontzettend belangrijk. Vervuiling kan op elk moment plaatsvinden en heeft verschillende oorzaken.
Moet je de ketel vervangen?
Als je de ketel meer dan 12 jaar gebruikt, wordt het tijd voor een vervanging. Oudere ketels zijn gevoeliger voor fouten en werken niet zo efficiënt als ze ooit hadden kunnen doen. Geen actie ondernemen leidt tot steeds meer fouten en uiteindelijk tot een kapotte ketel. Regelmatige onderhoud is belangrijk.