Kunstgras laten leggen: wat heb je nodig?

tuin

Kunstgras wordt een steeds populairdere manier om een buitenruimte aan te kleden. Tegenwoordig zie je steeds minder particulieren die het kunstgras laten leggen. Het is in principe ook niet lastig om zelf kunstgras aan te leggen, zolang je maar beschikt over de juiste materialen. In dit artikel is daarom een overzicht te vinden van de benodigdheden om zelf kunstgras laten te leggen.

Allereerst heb je een waterpas nodig. De waterpas wordt gebruikt bij het gelijkmaken van de ondergrond van het kunstgras, vaak een zandbodem. Door de waterpas voorkom je een scheef aangelegde kunstgrasmat. Om vervolgens de ondergrond stevig te maken, kan een stevige trilplaat gebruikt worden. Bij de zandbodem kan eventueel een beetje water gesproeid worden, om ervoor te zorgen dat het zand zijn stevigheid behoudt tijdens het aanleggen van kunstgras. Met een houten balk kan vervolgens de zandbodem gelijk getrokken worden.

Nadat de ondergrond is behandeld, kan het verstandig zijn om een stabilisatiedoek weg te leggen. Dit is niet verplicht, maar voorkomt wel onkruid en instabiliteit door bijvoorbeeld kuilen in het zand.

Vervolgens, en niet het minst belangrijke van het lijstje van benodigdheden, is de kunstgrasmat zelf. Zorg dat de maten zo goed mogelijk overeenkomen met de ruimte die is vrijgemaakt in de buitenruimte. Het komt natuurlijk voor dat er bijgesneden moet worden. Dit kan makkelijk en snel gedaan worden door middel van een stanleymes. Het is dan verstandig om eerst de grote stukken te verwijderen, voordat je begint met precisiewerk bij de randen van de mat.

Zorg dat stroken kunstgrasmat mooi op elkaar aansluiten. Door gebruik te maken van kunstgrastape kan een strook van de mat op zijn plek gehouden worden. De strook zal niet verschuiven en daardoor kan een tweede strook strak ertegenaan worden gelegd. Tot slot is het belangrijk om, nadat de kunstgrasmat is aangelegd, kwartszand over de mat heen te strooien en dit daarna goed te verspreiden met een bezem. Het zand zorgt voor een verzwaring op het kunstgras, waardoor het niet verschuift zodra de meubels meteen op het kunstgras geplaatst worden.

kunstgras laten leggen